• Start
  • Microvoedingsstoffen
  • Carotenoïden

Carotenoïden

La LUTEÏNE en ZEAXANTHINE zijn carotenoïden: pigmenten die kleur geven aan voedsel. Deze stoffen zorgen ook voor de gelige kleur van de macula.

Ze hopen zich op in het netvlies en kunnen het blauwe licht van uv-straling, dat schadelijk is voor het oog, filteren.. Deze eigenschappen zouden bijdragen aan het voorkomen van de progressie van maculadegeneratie 1,2.

carotenoides

Luteïne en zeaxanthine zijn van nature in hoge concentratie aanwezig in het netvlies en moeten via de voeding worden ingenomen, aangezien ze niet worden geproduceerd door het menselijk lichaam.

De stoffen zijn te vinden in verschillende voedingsmiddelen, zoals eieren en donkergroene groenten (groene kool, spinazie, pompoen, broccoli, groene erwten, etc.)

De luteïne en zeaxanthine die in onze voedingssupplementen worden gebruikt, zijn een extract van de bloemen van afrikaantjes (Tagetes Erecta). Deze plant heeft een tropische oorsprong en behoort tot de familie van de Asteraceae.

1-Bone R, Landrum J, et al. Lutein and Zeaxanthin Dietary Supplements Raise Macular Pigment Density and Serum Concentrations of these Carotenoids in Humans, The Journal of nutrition, Volume 133, Issue 4, 1 Avril 2003, pages 992-008 https://academic.oup.com/jn/article/133/4/992/4688085
2-Areds report n°8, Règlement (UE) N° 432/2012 de la commission du 16 mai 2012, Journal officiel de l’Union Européenne