Vitaminen C, E en B

Vitaminen zijn krachtige antioxidanten. Daardoor zouden ze de oogcellen kunnen beschermen tegen schade veroorzaakt door instabiele moleculen, ‘vrije radicalen’ genaamd, die gezond weefsel aantasten.

Daarnaast zijn ze noodzakelijk voor het goed functioneren van netvliescellen.

VITAMINE C

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een belangrijke bouwsteen van ons lichaam. Vitamine C is betrokken bij veel processen en draagt dankzij zijn antioxiderende effect bij aan het tegengaan van veroudering 1,2.

Dit is echter niet alles: vitamine C heeft honderden functies in het lichaam, waaronder: de productie van collageen, een essentieel eiwit voor de vorming van bindweefsel; de instandhouding van de immuunfunctie; het bevorderen van wondgenezing; bijdragen aan de vorming van rode bloedcellen.

Aangezien het menselijk lichaam niet in staat is om zelf vitamine C te produceren, moet het deze binnenkrijgen via de voeding. Fruit en rauwe groenten zijn de voedingsmiddelen met de meeste vitamine C, met name sinaasappel, citroen, rode paprika, broccoli en papaja.

1-Toegestane claim: vitamine C draagt bij aan de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress
2-Areds-rapport Nr. 8, Verordening (EU) Nr. 432/2012 van de commissie van 16 mei 2012, Publicatieblad van de Europese Unie

VITAMINE E

Vitamine E bestaat in verschillende vormen. De meest actieve en belangrijke vorm is alfa-tocoferol. Deze heeft antioxiderende eigenschappen die bijdragen aan de bescherming van de celmembranen van het lichaam en aan de neutralisatie van vrije radicalen1.

Vitamine E heeft niet alleen antioxiderende eigenschappen, maar werkt ook ontstekingsremmend, verlaagt de hoeveelheid bloedplaatjes en werkt vaatverwijdend. Hierdoor beschermt vitamine E het hart.
Vitamine E is hoofdzakelijk aanwezig in vet voedsel, zoals plantaardige oliën, zaden en noten.

1-Toegestane claim: Verordening EU Nr. 432/2012 van de commissie van 16 mei 2012
2-Livre Apport nutritionnel, pagina 238

VITAMINE B2

Vitamine B2, oftewel riboflavine, valt onder de in water oplosbare vitaminen die bijdragen aan de glucose-, vet- en eiwitstofwisseling. Vitamine B2 heeft niet alleen antioxiderende eigenschappen, maar is ook betrokken bij de productie van keratine en bij het gezichtsvermogen.

Vitamine B2 komt meer voor in dierlijke voedingsmiddelen: zuivelproducten, orgaanvlees, eieren, vis en vlees. Daarnaast zijn ook groene groenten relatief rijk aan vitamine B2.

Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids, Institute of medicine, 2000 https://www.nap.edu/catalog/9810/dietary-reference-intakes-for-vitamin-c-vitamin-e-selenium-and-carotenoids