Fosfolipiden

Fosfolipiden zijn vetmoleculen afkomstig uit een glycerolkern met twee langeketenvetzuren en een fosfaatgroep.

Dankzij deze dubbele structuur kunnen fosfolipiden zich verbinden met water, in tegenstelling tot andere vetten.

Fosfolipiden zijn belangrijke bouwstenen van het celmembraan en spelen een essentiële rol bij het functioneren hiervan:

  • ze creëren een dubbele laag waarin zich eiwitten en polysachariden voegen
  • Ze zijn onmisbaar voor het celtransport en de -stofwisseling en werken ook als barrière

Fosfolipiden hebben meerdere voordelen ten opzichte van triglyceriden, die voorkomen in oliën.
1- Een betere biobeschikbaarheid1 (maatstaf voor de opnamesnelheid en de hoeveelheid van de toegediende actieve stof die de bloedbaan bereikt)
2- Een betere celopname 2(opname van de stof door de celmembranen)
3- Een betere tolerantie (fosfolipiden, gedispergeerd in water, drijven niet aan het oppervlak van de maaginhoud, waardoor ze beter kunnen worden opgenomen)
4- Een betere vertering in de darmen.

Fosfolipiden kunnen een dierlijke (eitjes van wilde haring) of plantaardige oorsprong (koolzaadlecithine) hebben.

1. Shanmugam S, et al. International Journal of Pharmaceutics 412 (2011) 99-105
2. NOVASTEL: Roe Phospholipids The 3rd generation of Omega 3 Valenzuela A, et al., Ann Nutr Metab 49: 325-32, 2005